Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2009 01:24 - АНТИХРИСТ
Автор: boriaz Категория: Изкуство   
Прочетен: 13270 Коментари: 5 Гласове:
8



Енилиян Станев и неговия "Антихрист" разтърсиха толкова дълбоко и издъно бедната ми душица, че ми се наложи да прочета ромна ... над 10 пъти!
Ако не сте чели "Антихрист" нямате право да казвате че познавате "бесовете български". Една покъртителна история, разказваща за люшканията на българската душа между ад и рай, за търсенето на небесния рай в земния ад, за търсенето на земния рай под огрозата на небесния ад.
Всъщност цялото творчество на Станев е наситено с една носталгия- ностлгия по убитата птица, по загубеното куче, по стария провинциален "Търновград", по прасковената градина, по отминалата красота на "Търновската царица" ... Всичко това е предадено и в "антихриста". Носталгията по загубената млдост, сила и красота на главния герой, носталгията по величието на Второто Българско царство, загубената безвъзвратно миналост.
Жизненият път на главния герой е толкова пъстър и лъкатушещ, че мозъкът отказва да приеме, че всичко това може да се случи САМО на един човек и като че ли поради тази причина започва раздвояването още в началото на романа. В една личност се събират "мирскто" име Еньо (свързано с Еньовденските празници и идеята за Валпургуевите, диви нощи) и монашеското Теофил (обичащ бога и откъснат от всичко земно). Между тези две крайности "антихристът" ту ще погребва Христос, ту ще се противопоставя на Дявола, при това многократно. Неприемайки земното и неможейки да се слее с небесното, в по-голямата част от романа ще се създаде впечатление, че съпътстващите жизнения път на Еньо/ Теофил събития всъщност са без значение. Лъкатушейки от светско (царския дворец) през духовното (манастира и Евтимий Търновски), преминавайки през ересите (цяла галерия), опитът за създаване на семейство и спокоен, макар и беден, живот, всичко в името на някаква истина и правда, главният герой върви по своя егоистичен път в който околнте и техните съдби са подчинени по един или друг начин на желанията му, докато ...
Един ден не се окаже на ешафода пред погледите на семейството си, бившите си приятели и благодетели и, едва ли не, пред цялата държава.
След изтърпянато наказание и прокуждането ще започне проглеждането на Еньо/ Теофил. Преминавайки през саможертвената готовност да помогне на една непозната жена да запази семейството си с последните си пари. Ще последва откритието, че всъщност лъжепророците и лъжецарете (като него самия) на всеки ъгъл разбиват и унищожават силата на държавата докато враговете са готови за една само дума на султана си да умрат с усмивка на уста без да се питат правилно ли е и трябва ли.
Отвореният финал на творбата "А кой ще се смили над мене- поруганият българин?" поставя основния въпрос- можем ли и ние като Еньо/ Теофил да достигнем до милосърдието към ближния, подобния, родния? Ще успеем ли да се смилим първо към най-близките си или ще продължим в егоистичните опити да стигнем до някакви химерни идеали, разкъсвайки се помежду си, докато всъщност главната опасност от следващо потисничество настъпва отвън с пълна сила? Можем ли да се наречем "милосърдни" ако сме оставили най-близките си хора да страдат отивайки да помогнем на далечните и непознатите? Ще съумеем ли отново да се съберем и защитим като едно цяло от чуждите влияния или ще попаднем в поредното си "робство"?

"Антихрист" на Емилиян Станев е една от крайъгалните книги на българската  литература. Недооценена все още като сила и идейна насоченост, поставила си за цел да покаже корените, нашите, български корени- политически, религиозни, морални и национални. Написана в един напълно човешкодостъпен стил, определено смятам, че това е една от задължителните за прочит книги от всеки, който иска да се нарече "културен българин".


Тагове:   Антихрист,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. an2 - брех!
20.09.2009 23:48
скърцащ професи-онанизъм
цитирай
2. boriaz - an2
21.09.2009 01:41
нещо такова :))
Не съм предполагал, че работата с текстове ще ми липсва и сега така, самостоятелно, без публика ....
цитирай
3. an2 - тук,
21.09.2009 09:31
в този гювеч текстове бол, за публика де не говорим. наточи зъбките и ги почвай.
аз ще воайорствам.
цитирай
4. zaw12929 - Mnogo dobro pisane!
21.09.2009 21:22
Mnogo dobro pisane!
цитирай
5. ivana59 - Благодаря за споделеното! Рядко ...
22.09.2009 19:49
Благодаря за споделеното! Рядко попадам на хора, които харесват "Антихрист", а тук прочетох един великолепен анализ. Защо се страхуваме да си признаем, че окото човешко е все така алчно за тайни, защо не кажем на глас по-добра ли е спасителната лъжа от голата истина...Премъдро ли е онова, което не познаваме?! Ей тези въпроси изплуват след всеки прочит на романа..." Ала от ония часове узнах, че човекът обича дявола не по-малко от бога и не може да живее без него, защото всяко божество сломява гордостта му."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boriaz
Категория: Други
Прочетен: 164776
Постинги: 50
Коментари: 212
Гласове: 1532
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031