Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 23:56 - Голата глава на Калин Руменов
Автор: didenbrot Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1856 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Радикалното говорене никога не е било толкова слаба изходна позиция за аргументационна еквилибристика колкото днес. Впрочем, радикализмът като житейски подход принадлежи по-скоро на историята и прилаган в началото на XXI век носи повече негативни асоциации и по-малко шанс за постигане на поставените цели. Та. Избирането на радикалния дискурс автоматично и неминуемо води до капсулиране и позициониране на събеседника на полярен принцип, т.е. най-общо казано в неопределеното „отсреща“. Самата опозиционна двойка като такава не е нищо скандално. Скандално е, обаче, когато говоренето няма конкретен адресат и опозиция не е търсена, а в същото време се появяват някакви доброволци и, на уличен език, се „набиват“ между пословичните шамари. Такъв е и случаят с набедения за по-черен от Дявола и за откровено клонящ към расистко бялото журналист Калин Руменов.

Високата глаголна температура е от голямо значение за качеството и най-вече за динамиката на текста. В статиите на Калин Руменов думата „циганин“ и нейните производни са с такава висока температура, че доведоха (по всички закони на физиката) до раздвижването на неправителствените правозащитни частици и те се заудряха една в друга с такава сила, че, както би казал един приятел от Перник, „бобО заврй. Интересното в случая е, че изказът на журналиста беше насилствено радикализиран, образът му беше демонизиран максимално, а зад тъмните му очила мнозина внушаваха на страничните наблюдатели оформени като свастика зеници. Накратко – извадиха му перото от ръката, тикнаха на негово място добре подострен нож на Вермахта, плиснаха върху му кофа кафява боя, за да бъде ризата в съответния цвят и с добре премерен шут го засилиха по оста „добро-лошо“, натиквайки го между притеснения образ на ранния Хитлер и този на силно запотения Гьоринг. За капак, издърпаха за ушите от гетото целокупния образ на Онеправдания Ром и го опнаха срещу нащърбеното от употреба острие. И докато Калин Руменов примигваше като катерицата от „Ледена епоха“, опитвайки се да осъзнае какво е станало току-що, консолидираните правозащитни частици задружно оформиха висяща в пространството ръка и му зашлевиха звучен шамар. Оттегляйки се към далечната и митична за всеки български ром земя, наречена Хелзинки, не пропуснаха да отнесат със себе си присъдената на журналиста награда „Черноризец Храбър“.

Отдавна не практикувам апологетиката като начин на времегубене. Нямам намерение и в този случай да защитавам целокупната Теза на Руменов (каквато и да е тя). Реагирам. Обикновено реагирам, когато си струва усилието. А най-често реагирам на първични прояви. Когато тази първичност е наложила нескопосано слепената маска на интелектуалната претенциозност, реагирам задължително.

Ако погледнеш голо човешко същество, с голяма доза вероятност ще отгатнеш правилно пола му по първичните полови белези. Също така е много вероятно да разпознаеш мага Астор по комбинацията „гола глава + брада“. Но да посочиш безпогрешно расиста/нео-нациста в човек с гола глава, който си позволява да употребява често думата „циганин“, това вече е феноменален профетизъм. Или най-обикновена манипулативна кампания, целяща предизвикването на кръстоносен поход срещу набеденото за пишещо с арийско мастило перо на иновереца Руменов.

И ако кръстоносният поход може да бъде наложен с известни усилия като единствен възможен аргумент, то отнемането на наградата „Черноризец Храбър“ беше проява на няколко скандално недопустими грешки от страна на съвременните кръстоносци. Допреди отнемането й Калин Руменов беше дяволски популярен сред главозамайващата маса читатели на в.“Новинар“. Сега броячът на блога му сменя цифрите толкова бързо, че създава усещането за почти осезаема поява на вятър в което и да е добре затворено помещение. Надуха тръбите тези правозащитници и свикаха под знамената свои събратя от цял свят. Резултат – блогът на Калин Руменов предизвиква „гръмването“ на сървъра, предполагам всеки ден по няколко пъти. Подчертаха с цветен маркер няколко „откровено расистки“ абзаца от статиите на Калин, размахаха пред „безпристрастни съдници“ снимка на лъсналото му кубе и с разтуптяна от справедлив гняв ръка поставиха зад знака за равенство по франкенщайновски съшития образ на нещо средно между Дуче, доктор Менгеле и отец Гелеменов. Кубето като антипод на идеята за невинния косопад беше лъснато с още няколко подчертани абзаца, свити на топка и впоследствие поднесено за консумация в цялата си лъскавина на всички, които успяха да притичат и да се хвърлят в меллето.

Докато Калин Руменов прокламираше равни права и съответно задължения за всички български граждани, едни хора от едни организации, фондации и трудни за запомняне абревиатурни структури поведоха свещена война срещу него под флага на... какво? На безформената емблема на защитниците от призиви за етническо равноправие? Орденът на лингвистичните пуристи, в чиито канони с червени букви е записано, че ако си с гола глава нямаш право да употребяваш думата „циганин“? Кръстоносен поход от името на „Бръснарите-антифашисти от седмия ден“ срещу полираното кубе на Калин Руменов? Само дето явно са пропуснали факта, че относително отдавна сме минали през периода на Средновековието и значително повече хора умеят да четат. Мнозина умеят и да четат с разбиране както и да формират лично мнение по прочетеното. Точно на тези хора не са убегнали фрапантните грешки и евтината манипулативност на този нелеп кръстоносен поход от нискокачествен комикс.

Аз няма да седна да ридая за изгубената журналистическа награда на Калин Руменов нито край река Пиедра, нито край Перловската река. Жал ми е само за кръстоносците и уморените им от напразен галоп кончета-вихрогончета. Жал ми е, че нямат доблестта поне пред себе си да признаят, че яростно атакуваната свастика пак се оказа перката на вятърна мелница. Ама така е, когато тръгваш на война срещу глава, която е полирана отвън, а твоята – отвътре...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: didenbrot
Категория: Спорт
Прочетен: 33330
Постинги: 7
Коментари: 2
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031